Oříšková tartaletka

 

Potřebné vybavení : klasický ráfek s vlnitým okrajem

o průměru 23-25 cm

 

Tartaletka:

 

150 g ovesných vloček

130 g loupaných lískových oříšků

70 g kokosového oleje bez vůně

45 g agávového sirupu

7 g chia semínek + 45 g vody

 

Z vloček a oříšků vytvořte v procesoru jemnou moučku. Přidejte

kokosový olej, agávový sirup a chia semínka smíchaná s vodou (ta nechte chvilku želírovat) a v procesoru rychle vytvořte kompaktní těsto - stačí nechat krátce promíchat.

 

To rovnoměrně rozprostřete do dobře vymazaného ráfku, vytvořte hezké okraje (těsto na spodku by mělo být stejně silné jako na bocích). Vyložený ráfek dejte na půl hodiny do mrazničky, případně na hodinu do lednice.

 

Perfektně vychlazené těsto dejte péct na cca 15-20 minut do horkovzdušné trouby vyhřáté na 180 °C. Upečenou tartaletku nechte před plněním zcela vychladnout.

 

 

Oříškový krém:

 

300 g lískooříškové čokolády Linnolat

300 g rostlinného mléka (já používám oves)

2 g citrusového emulgátoru (pro lepší emulgaci obou složek)

40 g kokosového oleje bez vůně

 

Čokoládu dejte do menší odměrky a nechte opatrně v mikrovlnce rozpustit na 45 stupňů. Rostlinné mléko zahřejte na cca 40 stupňů. K čokoládě přidejte emulgátor a poté postupně ponorným mixérem vmixujte rostlinné mléko. Mléko přilévejte opravdu pomalu a po částech, jenom tak vytvoříte hezkou emulzi. Na závěr vmixujte i kokosový olej.

 

Krém nechte asi půl hodinky při pokojové teplotě vychladit a poté vlijte do upečené tartaletky. Dejte do lednice přes noc zatuhnout.

 

-------------

 

Tartaletka s krémem jsou takový základ a pouze tyhle dva recepty Vám udělají dobrý dezert. Následující části už tak nejsou nezbytně nutné, ale rozhodně vaši tartaletku posunou na vyšší level :-)

 

Šlehaná ganáž:

 

150 g lískooříškové čokolády Linnolat

170 g + 150 g  rostlinné smetany na šlehání (Flora Professional - bude mít prý od února i Makro a nebo Schlagfix - má třeba Rohlík)

 

Čokoládu dejte do menší odměrky. 170 g smetany přiveďte téměř k varu, poté přilijte k čokoládě, nechte 15 vteřin stát a poté promixujte ponorným mixérem. Jakmile máte vše spojeno, přimixujte i zbylých 150 g smetany (tu můžete nechat studenou). Ganáž přelijte do misky a nechte v lednici přes noc zatuhnout. Druhý den vyšlehejte a pomocí cukrářského sáčku a špičky naneste na zatuhlou tartaletku.

 

Mandarinkový krém:

(protože mandarinka a oříšek jsou skvělá kombinace)

 

150 g mandarinkového pyré

22 g krupicového cukru

2,8 g pektinu NH

1,7 g citrusového emulgátoru

22 g kokosového oleje bez vůně

 

Do menšího hrnce dejte mandarinkové pyré a pozvolna ho zahřejte na 40 °C. Poté opatrně vmíchejte cukr důkladně promíchaný s pektinem a emulgátorem a pokračujte v zahřívání na 82 °C. Přendejte do misky, přímo na povrch položte potravinovou fólii a vychlaďte v lednici na 40 °C. Poté přelijte do menší odměrky a ponorným mixérem zapracujte kokosový olej pokojové teploty. Dejte do misky a nechte přes noc zcela vychladnout. Druhý den lehce promíchejte metličkou, abyste získali hladký krém a poté cukrářským sáčkem naneste na tartaletku do mezer mezi šlehanou ganáž.

 

Karamelizované oříšky

 

90 g lískových oříšků

20 g vody

45 g krupicového cukru

4 g kakaového másla či kokosového oleje

 

Vodu a cukr dejte do menšího hrnce a přiveďte ke 115 °C, během vaření míchejte pozvolna pouze teploměrem. Poté vsypte nasekané ořechy a začněte důkladně míchat vařečkou. Cukerný rozvar se začne postupně měnit v bílý prášek, který obalí všechny ořechy. Pokračujte v míchání, dokud se z cukru nestane karamel. Celou dobu pracujte při nižší teplotě, aby se karamel nespálil. Když jste s barvou karamelu spokojeni, vmíchejte kakaové máslo či olej a poté vysypte na silikonovou podložku či pečicí papír. Pomocí dvou lžiček od sebe oddělte jednotlivé oříšky. Nechte vychladit a poté dejte do uzavíratelné krabičky. Oříšků na dozdobení nebudete potřebovat celé toto množství, menší by se vám ale hůře dělalo.

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

©2016 by Petra Stahlová. Proudly created with Wix.com