Čokoládové sušenky
Počet sušenek : 8
Doba přípravy : 15 minut příprava surovin + 30 minut
chlazení těsta + 12 minut pečení
Potřebné suroviny:
84 g veganského másla (Alsan Bio, Naturli v kostce)
90 g třtinového cukru
10 g agávového sirupu
30 g veganských vajec, tj. 2,1 g psyllia + 28 g vody
30 g + 78 g tmavé čokolády Fleur de Cao 70 %
95 g hladké mouky
24 g kakaového prášku
1,2 g jedlé sody
1,5 g soli
menší hrst drcených kakaových bobů na ozdobení
Postup:
Máslo pokojové teploty šlehejte ručním mixérem, dokud konzistencí nepřipomíná majonézu. Přidejte třtinový cukr a agávový sirup a pokračujte minutu ve šlehání, následně zašlehejte i vejce a 30 g rozpuštěné čokolády.
Hladkou mouku prosejte s kakaovým práškem, sodou a solí a poté vařečkou zapracujte do máslové směsi. Na závěr vmíchejte 78 g čokolády nasekané na menší kousky a těsto umístěte na půl hodiny tuhnout do lednice.
Vychlazené těsto rozdělte na osm hromádek po 50 g a ty pak vytvarujte do kuliček. Položte je na plech vyložený silikonovou podložkou nebo pečicím papírem a dlaní lehce zploštěte. Povrch posypte drcenými kakaovými boby a dejte péct na 11–12 minut do horkovzdušné trouby předehřáté na 160 °C.
Sušenky budou po upečení ještě stále měkké, nechte je tak prvních 5 minut na plechu a potom velmi opatrně pomocí ploché obracečky přesuňte na mřížku, na které se během chladnutí zpevní.
Dobrou chuť.
