Tvarohový koláč s rybízem a drobenkou

 

 

S přípravou tvarohu začněte o 2 dny dřív (fakt, jinak to nejde). Kupte si velký sójový jogurt od Alpra (není sponzorované, jejich mléka si prosím nekupujte, jsou lepší značky). Do jemného cedníčku dejte klasický látkový kapesník a cedník umístěte nad misku. Jogurt do toho vyklopte, celé to zabalte do většího pytlíku nebo do potravinové fólie a dejte na 2 dny do lednice. Z jogurtu vám postupně odkape spousta vody a zůstane vám krém.

Pokud nebudete chtít s tvarohem péct, tak přidejte jenom lžíci moučkového cukru a podle chuti vanilku nebo citronovou kůru. Pokud s tvarohem budete chtít péct, vmíchejte ještě prosátou menší lžíci kukuřičného škrobu.

 

Teď brioškový koláč. S tím je třeba začít den dopředu, těsto totiž nechávám vždycky pomaličku kynout přes noc. Budete potřebovat:

 

125 g hladké mouky

125 g pizza mouky (pokud nemáte, dejte hladkou)

7 g čerstvého droždí

50 g krupicového cukru

1,7 g soli (pardon, prostě špetku, já vše vážím, no)

50 g studeného vegan másla (komentář níže)

122 g rostlinného mléka (já peču s ovesným)

 

K tomu máslu... kdo mě sleduje tak ví, že miluju značku Naturli.

Dá se koupit v Praze v Puroshopu a do nedávna i CountryLife.

Bohužel CL už nevede. Jsem ve styku s distributorem a oni teď zkouší

najít nového většího odběratele, ale zatím nic moc. Já tedy budu brát

Naturli dál z Puroshopu, ale pokud je to pro vás daleko, tak vaší

alternativou je velmi dobře dostupný Alsan Bio.

 

Teď k receptu. Do mísy dejte obě mouky, prsty zapracujte droždí, přidejte sůl, cukr, 15 g na menší kousky nakrájeného másla a rostlinné mléko. Nechte hákem propracovávat, dokud nezískáte těsto, které se bude odlepovat od stran. Poté začněte pomaličku přidávat zbytek (35 g) másla. Vždy kousek po kousku. Nechte zapracovat a pak přidejte další kousek. Těsto může v průběhu hnětení různě měnit konzistenci. Vaším cílem je opět získat těsto, které se bude hezky odlepovat od stěn. To potom na pracovní ploše stáhněte do pevné kuličky, vraťte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte venku 2 hodiny kynout. Poté ho vyndejte, lehce zploštěte, znovu stáhněte do kuličky, dejte zpátky do mísy, přetáhněte potravinovou fólií a nechte přes noc odpočívat v lednici.

 

Druhý den si lehce poprašte pracovní plochu moukou a pomocí válečku vyválejte těsto do kruhu o šířce asi 27 cm (můj odhad, neměřila jsem, recept původně nebyl určený k publikování). Pokud se začne těsto během válení smršťovat, nechte ho pár minut odpočinout a pak ve vyvalování pokračujte. Přendejte na plech lehce vymazaný olejem (pokud víte, že vám plech připaluje, použijte pečící papír) a nechte asi 2-2,5 hodiny kynout při teplotě kolem 25 stupňů.

 

Mezitím si vyrobte drobenku z 40 g polohrubé mouky, 30 g krupicového cukru a 20 g vegan másla. Uchovejte až do použití v lednici.

 

Jakmile máte těsto hezky nakynuté, je čas vše poskládat dohromady. První té vykynuté placce vytvořte okraje. Začněte od středu a postupně těsto lehce zplošťujte až dojdete asi 2 cm od okraje. Okraje samozřejmě nechte hezky buclaté :-) Postupně zploštěte celé těsto a nechte jenom cca 2 cm okraj.

 

Na koláč potom naneste připravený tvaroh, posypte rybízem (cca 250 g) a drobenkou. Okraj potřete 30 g ovesného mléka rozmíchaného s 20 g javorového sirupu (zbytek nevyhazujte).

 

Pečte v horkovzdušné troubě předehřáté na 170 stupňů dozlatova. Okraj ještě horkého koláče poté znovu potřete mlékem smíchaným s javorovým sirupem.

 

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

©2016 by Petra Stahlová. Proudly created with Wix.com