Panforte
Počet kousků : 8-10
Potřebné vybavení : kovový ráfek o průměru 16 cm a výšce minimálně 3 cm
Doba přípravy : 15 minut příprava surovin + 12 minut pečení
Suroviny:
40 g mandlí (mix loupaných a neloupaných)
30 g pekanových ořechů
30 g lískových oříšků (loupaných)
75 g hladké mouky
3,5 g perníkového koření
13 g kakaového prášku
30 g kandované pomerančové kůry
30 g sušeného ovoce (třešně, brusinky, meruňky…)
75 g tmavé čokolády Inaya 65 %
25 g kokosového oleje bez vůně
63 g krupicového cukru
63 g agávového sirupu
olej ve spreji či veganské máslo na vymazání ráfku
moučkový cukr
Postup:
Ořechy zahřívejte v troubě rozehřáté na 140 °C po dobu asi 10 minut a poté je nechte zchladnout. Přidejte mouku prosátou s perníkovým kořením a kakaovým práškem, kandovanou pomerančovou kůru a sušené ovoce (pokud budete používat fíky či meruňky, překrájejte je na menší kousky).
Tmavou čokoládu, kokosový olej, cukr a agávový sirup společně rozpusťte v mikrovlnné troubě či ve vodní lázni. Do směsi vmíchejte obsah misky s ořechy a důkladně promíchejte.
Ráfek lehce vymažte olejem či máslem a pak ho položte na silikonovou podložku či pečicí papír. Používáte-li místo ráfku formu, vyložte dno pečicím papírem.
Směs natlačte navlhčenou rukou rovnoměrně do ráfku, povrch uhlaďte.
Pečte 10–12 minut v horkovzdušné troubě předehřáté na 170 °C. Panforte by mělo být po upečení pouze lehce pevné na dotek, během chladnutí ještě zpevní. Nechte v ráfku zchladnout, potom vyndejte ven, posypte moučkovým cukrem a rozkrájejte na požadovaný počet kousků.
Poznámka:
Panforte má velmi dlouhou dobu trvanlivosti – dobře zabalený můžete tento oříškový dezert uchovávat po dobu až několika měsíců.
Dobrou chuť.
