top of page

Panforte

 

Počet kousků : 8-10

Potřebné vybavení : kovový ráfek o průměru 16 cm a výšce minimálně 3 cm

Doba přípravy : 15 minut příprava surovin + 12 minut pečení

Suroviny:

40 g mandlí (mix loupaných a neloupaných)

30 g pekanových ořechů

30 g lískových oříšků (loupaných)

75 g hladké mouky

3,5 g perníkového koření

13 g kakaového prášku

30 g kandované pomerančové kůry

30 g sušeného ovoce (třešně, brusinky, meruňky…)

75 g tmavé čokolády Inaya 65 % 

25 g kokosového oleje bez vůně

63 g krupicového cukru

63 g agávového sirupu

olej ve spreji či veganské máslo na vymazání ráfku

moučkový cukr

 

Postup:

Ořechy zahřívejte v troubě rozehřáté na 140 °C po dobu asi 10 minut a poté je nechte zchladnout. Přidejte mouku prosátou s perníkovým kořením a kakaovým práškem, kandovanou pomerančovou kůru a sušené ovoce (pokud budete používat fíky či meruňky, překrájejte je na menší kousky).

Tmavou čokoládu, kokosový olej, cukr a agávový sirup společně rozpusťte v mikrovlnné troubě či ve vodní lázni. Do směsi vmíchejte obsah misky s ořechy a důkladně promíchejte.

Ráfek lehce vymažte olejem či máslem a pak ho položte na silikonovou podložku či pečicí papír. Používáte-li místo ráfku formu, vyložte dno pečicím papírem.

Směs natlačte navlhčenou rukou rovnoměrně do ráfku, povrch uhlaďte.

Pečte 10–12 minut v horkovzdušné troubě předehřáté na 170 °C. Panforte by mělo být po upečení pouze lehce pevné na dotek, během chladnutí ještě zpevní. Nechte v ráfku zchladnout, potom vyndejte ven, posypte moučkovým cukrem a rozkrájejte na požadovaný počet kousků.

Poznámka:

Panforte má velmi dlouhou dobu trvanlivosti – dobře zabalený můžete tento oříškový dezert uchovávat po dobu až několika měsíců.

Dobrou chuť.

panforte.jpg
PetraStahlova_logo_black_transparent.png
bottom of page