Kouglof
Počet kusů : 10
Potřebné vybavení : 10 malých bábovičkových forem, ideálně s nepřilnavým
povrchem (používám značku Nordic Ware)
Doba přípravy: s přípravou je třeba začít již den předem, těsto musí pozvolna
kynout přes noc v lednici. Celkem si tak na přípravu vyhraďte cca 24 - 30 hodin.
Potřebné suroviny:
Kouglof
340 g hladké mouky
15 g čerstvého droždí
34 g krupicového cukru
6,8 g soli
2 veganská vejce, tj. 7 g psyllia + 90 g vody
50 g + 160 g změklého veganského másla (Alsan Bio, Naturli v kostce)
100 g mandlového mléka
140 g kandované pomerančové kůry
hrst plátkových mandlí
olej ve spreji či veganské máslo na vymazání formy
trocha mouky na podsypávání
Pomerančový sirup
150 g vody
300 g krupicového cukru
100 g Cointreau
Na dokončení
250 g krupicového cukru
Postup:
Kouglof
Hladkou mouku dejte do mísy robotu a ručně do ní zapracujte droždí. Přidejte cukr, sůl, vejce, 50 g másla a mandlové mléko a hákem vypracujte těsto. Jakmile se začne odlepovat od stěn mísy, postupně přidejte zbytek (tedy 160 g) másla. Pokračujte v hnětení, dokud nebudete mít perfektně vypracované těsto. Toto může trvat i 15–20 minut! Na závěr vmíchejte překrájenou pomerančovou kůru.
Vypracované těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu, vytvořte z něj kouli, dejte zpět do mísy a nechte přikryté hodinu kynout při pokojové teplotě. Potom těsto vyndejte ven, vybouchněte vzduch, znovu vytvořte pevnou kouli, vraťte do mísy, přímo na povrch položte potravinovou fólii a dejte na 18–24 hodin do lednice.
Druhý den si nejprve připravte formy – lehce je vystříkněte olejem a po stěnách nahodile nalepte plátky mandlí (olej je podrží).
Těsto rozdělte na 10 kousků o stejné gramáži, z každého pak vytvarujte co nejpravidelnější donutový tvar a opatrně vložte do připravených forem tak, abyste neshodili z boků mandle.
Nechte kynout 2–2,5 hodiny při 25 °C. Poté přesuňte do horkovzdušné trouby vyhřáté na 180 °C a pečte zhruba 20 minut.
Upečené kouglofy nechte ve formách téměř vychladnout, posléze je vyskládejte na mřížku a nechte vychladnout úplně.
Pomerančový sirup
Vodu s cukrem dejte do hrnce a zahřejte do rozpuštění cukru. Přilijte Cointreau a nechte zchladnout na 60 °C.
Dokončení
Pod mřížku s kouglofy dejte misku, která zachytí přebytečný sirup (v polovině polévání vám sirup dojde, na zbytek kouglofů použijte tento zachycený). Každou bábovičku dvakrát pořádně přelijte sirupem, nechte ji minutku oschnout a následně obalte v cukru.
Dobrou chuť.
