Kouglof

 

 

Počet kusů : 10

Potřebné vybavení : 10 malých bábovičkových forem, ideálně s nepřilnavým

povrchem (používám značku Nordic Ware)

 

Doba přípravy: s přípravou je třeba začít již den předem, těsto musí pozvolna

kynout přes noc v lednici. Celkem si tak na přípravu vyhraďte cca 24 - 30 hodin.

 

Potřebné suroviny:

 

 

Kouglof

340 g hladké mouky

15 g čerstvého droždí

34 g krupicového cukru

6,8 g soli

2 veganská vejce, tj. 7 g psyllia + 90 g vody

50 g + 160 g změklého veganského másla (Alsan Bio, Naturli v kostce)

100 g mandlového mléka

140 g kandované pomerančové kůry

hrst plátkových mandlí

olej ve spreji či veganské máslo na vymazání formy

trocha mouky na podsypávání

 

Pomerančový sirup

150 g vody

300 g krupicového cukru

100 g Cointreau

Na dokončení

250 g krupicového cukru

 

Postup:

Kouglof

Hladkou mouku dejte do mísy robotu a ručně do ní zapracujte droždí. Přidejte cukr, sůl, vejce, 50 g másla a mandlové mléko a hákem vypracujte těsto. Jakmile se začne odlepovat od stěn mísy, postupně přidejte zbytek (tedy 160 g) másla. Pokračujte v hnětení, dokud nebudete mít perfektně vypracované těsto. Toto může trvat i 15–20 minut! Na závěr vmíchejte překrájenou pomerančovou kůru.

Vypracované těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu, vytvořte z něj kouli, dejte zpět do mísy a nechte přikryté hodinu kynout při pokojové teplotě. Potom těsto vyndejte ven, vybouchněte vzduch, znovu vytvořte pevnou kouli, vraťte do mísy, přímo na povrch položte potravinovou fólii a dejte na 18–24 hodin do lednice.

Druhý den si nejprve připravte formy – lehce je vystříkněte olejem a po stěnách nahodile nalepte plátky mandlí (olej je podrží).

Těsto rozdělte na 10 kousků o stejné gramáži, z každého pak vytvarujte co nejpravidelnější donutový tvar a opatrně vložte do připravených forem tak, abyste neshodili z boků mandle.

Nechte kynout 2–2,5 hodiny při 25 °C. Poté přesuňte do horkovzdušné trouby vyhřáté na 180 °C a pečte zhruba 20 minut.

Upečené kouglofy nechte ve formách téměř vychladnout, posléze je vyskládejte na mřížku a nechte vychladnout úplně.

 

Pomerančový sirup

Vodu s cukrem dejte do hrnce a zahřejte do rozpuštění cukru. Přilijte Cointreau a nechte zchladnout na 60 °C.

 

Dokončení

 

Pod mřížku s kouglofy dejte misku, která zachytí přebytečný sirup (v polovině polévání vám sirup dojde, na zbytek kouglofů použijte tento zachycený). Každou bábovičku dvakrát pořádně přelijte sirupem, nechte ji minutku oschnout a následně obalte v cukru.

 

Dobrou chuť.

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

©2016 by Petra Stahlová. Proudly created with Wix.com