top of page

Crème caramel s kakaovými boby

 

Počet dezertů : 4

Potřebné vybavení : 4 keramické misky na suflé o průměru 7 cm

Doba přípravy: Crème caramel je třeba nechat před podáváním

alespoň 12 hodin v lednici. Ideálně tak s přípravou začněte jeden

den odpoledne a druhý den můžete dezert servírovat k obědu.

Potřebné suroviny:

 

180 g kokosového mléka (používám značku Real Thai)

40 g drcených kakaových bobů

90 g + 55 g krupicového cukru

1 balení jemného tofu soft (350 g)

12 g tapiokového škrobu

zrníčka z ½ vanilkového lusku

špetka soli

 

Postup:

Do hrnce vlijte kokosové mléko, přisypte kakaové boby, zahřejte na 80 °C a zakryté pokličkou nechte 30 minut infuzovat. Tekutinu následně přeceďte a odvažte 126 g. Pokud by trocha mléka chyběla, tak ho dolijte čerstvým.

Z 90 g cukru připravte karamel. Menší hrnec si zahřejte a vsypte jen tolik cukru, aby bylo dno pokryté. Počkejte, až se cukr začne rozpouštět, a teprve poté přisypte další cukr. Postupně můžete začít již vytvořený karamel lehce promíchávat metličkou. Než přisypete další vrstvičku, vždy počkejte, až se cukr zcela rozpustí a získá karamelovou barvu. Díky tomuto postupnému přidávání cukru máte karamel stále pod kontrolou a příliš nehrozí, že by se mohl spálit. Hotový karamel ihned rozdělte do 4 misek a každou miskou lehce zatočte, aby se rozlil po celé ploše. Postupujte promptně, karamel velmi rychle tuhne.

V mixéru nebo procesoru důkladně promixujte infuzované kokosové mléko, 55 g cukru, okapané tofu, škrob, vanilková zrníčka a špetku soli do hladkého krému. Ten opatrně rozdělte do mističek na karamel. Každou mističkou několikrát bouchněte, aby vyskočilo co nejvíce bublinek.

Misky vyskládejte do pekáčku a zhruba do poloviny jejich výšky je zalijte vodou. Pekáček velmi opatrně přesuňte do horkovzdušné trouby vyhřáté na 120 °C a pečte zhruba 40 minut. Crème caramel by měl být po upečení pevný, ale pružný na dotyk. Mističky vyndejte z vody a nechte 30 minut chladnout při pokojové teplotě. Pak přesuňte minimálně na 6 hodin do lednice, ideálně však přes noc.

Před servírováním tenkým nožíkem nejdříve uvolněte boky dezertu. Flambovací pistolí zahřejte dno misky, aby se karamel zahřál. Pokud nemáte flambovací pistoli, postavte dno misky na chvilku do horké vody. Uvolněný dezert vyklopte z misky na talířek.

Poznámka

Crème caramel samozřejmě nemusíte připravovat jenom s kakaovými boby. Snadno můžete namísto bobů infuzovat mléko třeba s vanilkovými lusky či čerstvě opraženými kávovými zrny. Vždy se ale ujistěte, že po přecedění získáte 126 g mléka.

 

Dobrou chuť.

creme caramel.jpg
PetraStahlova_logo_black_transparent.png
bottom of page