Oříškovo-pomerančový dortík

 

Potřebné vybavení : kulatá forma o průměru 20 cm

Doba přípravy: Samotná příprava dezertu je velmi krátká, je ale nutno

počítat s delší dobou tuhnutí krému

                                

Suroviny:

Oříškový korpus

 

50 g bezlepkových ovesných vloček

77 g pražených lískových oříšků

32 g kokosového oleje bez vůně

20 g agávového sirupu

3,2 g mletého lněného semínka

20 g vody

pomerančová kúra z ¼ pomeranče

olej ve spreji či veganské máslo na vymazání formy

Karamelizované oříšky

 

12 g vody

30 g krupicového cukru

60 g lískových oříšků (bez slupky)

4 g kakaového másla

Oříšková vrstvička

 

50 g lískooříškového praline

20 g karamelizovaných překrájených oříšků z předchozího receptu

Oříškovo-čokoládový krém

80 g veganské mléčné čokolády (používám iChoc)

85 g tmavé čokolády Fleur de Cao 70 %

200 g rostlinného mléka (ovesné)

4 g citrusového emulgátoru

80 g lískooříškového praline

pomerančová kúra z ¼ pomeranče

špetka kvalitní soli

Postup:

Oříškový korpus

 

Z vloček a oříšků vytvořte v procesoru jemnou moučku. Přendejte do mísy od robotu, přidejte kokosový olej, agávový sirup, mleté lněné semínko smíchané s vodou a jemně nastrouhanou pomerančovou kúru a vytvořte kompaktní těsto.

 

Kulatou formu o průměru 20 cm vytřete olejem, dno vyložte pečícím papírem a těsto do ní rovnoměrně rozprostřete (pouze na dno, nikoliv po bocích).

 

Pečte v horkovzdušné troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 – 20 minut. Upečený korpus nechte před plněním zcela vychladnout.

 

Karamelizované oříšky

Vodu a cukr dejte do menšího hrnce a přiveďte ke 115 °C, během vaření míchejte pozvolna pouze teploměrem. Poté vsypte nasekané ořechy a začněte důkladně míchat vařečkou.

 

Cukerný rozvar se začne postupně měnit v bílý prášek, který obalí všechny ořechy. Pokračujte v míchání, dokud se z cukru nestane karamel. Celou dobu pracujte při nižší teplotě, aby se karamel nespálil. Když jste s barvou karamelu spokojeni, vmíchejte kakaové máslo či olej a poté vysypte na silikonovou fólii či pečicí papír. Pomocí hrnečku s plochým dnem od sebe co nejvíce oddělte jednotlivé oříšky.

 

Odvažte si 20 g karamelizovaných oříšků a ty drobněji překrájejte. Zbytek si nechte na dekoraci. Oříšků budete mít o něco více než pro tento recept potřebujete, menší množství by se vám ale špatně dělalo.

Oříšková vrstvička

Na vychladlý korpus rozprostřete praline a celou plochu rovnoměrně posypte oříšky.

Oříškovo-čokoládový krém

Čokoládu vložte do menší odměrky a opatrně rozpusťte v mikrovlnné troubě na teplotu

45 °C. Rostlinné mléko zahřejte na 40 °C. K rozpuštěné čokoládě přidejte emulgátor a poté postupně pomocí ponorného mixéru zapracujte zahřáté mléko. Na závěr vmixujte praline, jemně nastrouhanou pomerančovou kúru a špetku soli.

 

Krém nalijte na připravený korpus a nechte několik hodin v lednici zatuhnout.

 

Ozdobte karamelizovanými oříšky a mikrobylinkami.

 

Poznámky:

  • Citrusový emulgátor (citrusová vláknina) v receptu na čokoládový krém vám pomůže správně emulgovat tuky a vodu v krému. V receptech, ve kterých se používá kravské mléko, není nutné emulgátor přidávat, protože ho mléko již obsahuje ve formě kaseinu.

 

  • Praline je jemná pasta vyráběna z karamelizovaných oříšků. Je možné si ji vyrobit i doma, budete ale potřebovat opravdu silný mixér, který vám pomůže docílit požadované jemnosti. Pokud potřebné vybavení nemáte, můžete si praline koupit již hotové (například u mě na eshopu).

  • Na strouhání citrusové kůry je nejlepší struhadlo Microplane

Dobrou chuť.

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

©2016 by Petra Stahlová. Proudly created with Wix.com